TMA-bil

Information om TMA-bilar

Energiupptagande påkörningsskydd, även Truck Mounted Attenuator (TMA) är ett mobilt påkörningsskydd. I Sverige reglerar Trafikverket vilken typ av TMA som är tillåtna. I vanligaste fall avser TMA en TMA-bil, ibland kallad ”skyddsbil” där påkörningsskyddet är monterat baktill på ett tyngre fordon och som därmed användas vid arbete på väg som ett ”förstärkt skydd för personal”. Benämningen ”kuddbil” förekommer också.

Skyddet består av ett deformationsblock som körs efter eller som ställs upp vid ett tillfälligt vägarbete. Bruttovikten på bäraren av ett fordonsburet påkörningsskydd bör överstiga 9 ton.

 

Exempel på tillfälliga arbeten på väg är sättning av snöpinnar, tvättning av vägmärken och snödikning. TMA används också vid räddningsinsatser av brandkår, bil eller bärgningsbil vid trafikolyckor. Användandet av TMA-bilar vid arbete på väg i Sverige regleras av bland andra Trafikverket och Arbetsmiljöverket. Den som inte följer reglerna för TMA-skydd på så kallade skyddsklassade vägar riskerar höga viten uppemot 100 000 kronor per tillfälle utöver skador på sin personal och fordon. 

Vi har fyra TMA bilar varav en som även är utrustad med kran/lastväxlarflak. Samtliga med Vicky Tekniks Maxi sign skylt i kombination med Verdegro kuddar, (Deformationsblock)  vilket innebär att vi kan arbeta på samtliga i Sverige förekommande vägar.

Våra hjälpsamma förare är alla minst utbildade i APV 2.1

Behöver ni hjälp med TA plan eller skylt/avstängningsmaterial, så fixar vi även detta.

Vi har nu även en TMA-bil med både lastväxlare och kran. 

Bokar oss gör ni lättast på telefon 0413-54 20 90 eller via mail info@toystransporter.se

Vi har jour dygnet runt, alla dagar! 0413-54 20 90