Med regelbundenhet kommer vi på Toys Transporter att presentera det viktigaste vi har, nämligen vår personal. Vi har personal som dagligen utför så otroligt många olika men minst lika viktiga arbetsuppgifter för att företaget skall kunna serva våra kunder. Vissa har varit hos oss sedan flera år tillbaka, andra har nästan precis börjat sin resa hos oss. Nu är det dags att ni får träffa några av personerna ni möter ute på vägarna eller pratar med på kontoret.

Alla tidigare reportage hittar ni under denna sidan.

Idag är det återigen fredag och dags för att träffa Eric, som har en intressant historia att berätta och fina minnen att titta tillbaka på.

Vad är din bakgrund?

– Jag kommer från Sävsjö i mörka skogarna i Småland. Efter gymnasiet där jag läste natur, hamnade jag i det militära i två år, för att sedan fortsätta som reservare i 25 år. Det är ju inget man gör på heltid, utan några månader om året. I början av 80-talet flyttade jag ner till Lund för att studera och körde lite taxi samtidigt.

”Den kompisen är numera min fru”

Det blev sedan rätt mycket mer taxi?

– Ja, det blev mer och sedan ännu mer taxi. Det var där jag träffade Toy. Successivt lärde vi känna varandra och vi var ett rätt tajt gäng på 10-15 gubbar som hade en fin kontakt. Det var lite annat förr, i taxibranschen.

– Det var på den tiden jag smittades av ”white line fever”. Jag körde mycket taxi och jag tror att jag har rekordet på Lunds Taxi, det är 18 000 mil på ett år, det är rätt mycket.

– Ett fint minne från den tiden var när Toy någon gång på 80-talet startade LundaCab och jag jobbade där för honom. Då tjejen som jobbade i växeln behövde vara ledig en dag, behövde de ta in en vikarie. Och det var inte vem som helst. Det var en kompis till henne, som brukade rida hennes hästar och nu skulle hon vikariera i växeln. Den kompisen är numera min fru.

Du hamnade sedan i skrot- & återvinningsbranschen och var där väldigt länge?

– Ja, jag blev uppringd av min förra chef som ville att jag skulle börja jobba hos honom. Så jag hamnade i skrot- & återvinningsbranschen där jag sedan var i 30 år. Jag satt som controller, miljöansvarig, ISO-certifieringar osv.

Vad fick dig att gå tillbaka till åkeribranschen?

– Av en slump egentligen, jag träffade Toy en dag och snackade gamla minnen över en fika. Bolaget jag jobbade för hade gått i konkurs, så jag hade rätt mycket tid över.

– Det gick en kort tid, sedan hörde Toy av sig, han hade en öppning hos sig då han behövde en trafikledare på kontoret i Eslöv, så då började jag hos Toy igen efter många år. En dag behövde han sedan folk till en varningsbil och eftersom jag hade lastbilskort kunde jag rycka in, det var riktigt kul. Efter vidareutbildning blev det VTL så det är det jag kör nu och trivs bra med.

Eftersom jag hade lastbilskort kunde jag rycka in

Varför trivs du så bra med VTL?

– Det är verkligen en ynnest att få se Sverige. Arbetet innebär stor frihet, lite cowboy-liv så. Den ena dagen är faktiskt inte den andre lik alls. Det är alltid något nytt, nya problem att lösa, stora som små, men det är kul och givande!

Lyssna på bra musik, sjung med!

Du som kört mycket, hur gör du för att inte bli trött när du kör så mycket och så långt?

– Just när man kör i tjänsten har man ett väldigt stort fokus på arbetsuppgifterna och då blir man inte så trött. Man är aktiv hela tiden, lyssnar på chauffören, varnar chauffören osv. Så man är alltid aktiv och det tror jag hjälper. Det är annat när man kör hem ”tom” efter en körning, då är man mer avslappnad och kanske kan bli lite trött.

Vad är ditt främsta tips för att inte bli trött när man kör långt?

– Lyssna på bra musik, sjung med! Ta små pauser och bensträckare.

Avslutningsvis, fem snabba med Eric:

Taxi eller VTL?

– VTL, helt klart. Taxibranschen har förändrats så mycket sedan jag körde förr i tiden.

Bästa fika/matstället förr i tiden?

– Gräddhyllan på Klostergatan i Lund. Atmosfären, bra fika, nostalgiskt.

Bästa fika/matstället idag?

– Annes Husman i Jönköping, genuin hemlagad husmanskost! Rekommenderas!

Vilken sträcka är vackrast att köra?

– Lofoten i Norge. Fantastiskt vackert.

Vilken musik är bäst att köra till?

– Min spellista på Spotify är absolut bäst…!

Vill du utbilda dig till vägtransportledare eller söka jobb hos oss? Håll koll på vår hemsida och ta en titt på våra kommande kursdatum: toystransporter.se/vtl-utbildning/ eller kontakta oss redan idag.

Läs våra tidigare artiklar: