Med regelbundenhet kommer vi på Toys Transporter att presentera det viktigaste vi har, nämligen vår personal. Vi har personal som dagligen utför så otroligt många olika men minst lika viktiga arbetsuppgifter för att företaget skall kunna serva våra kunder. Vissa har varit hos oss sedan flera år tillbaka, andra har nästan precis börjat sin resa hos oss. Nu är det dags att ni får träffa några av personerna ni möter ute på vägarna eller pratar med på kontoret.

Alla tidigare reportage hittar ni under denna sidan.

Ny fredag, nytt porträtt. Idag träffar vi Jörgen som kört för Toy i många år.

Vem är du och vad gör du hos Toys Transporter?

– Jag är vägtransportledare och kör varningsbil på heltid hos Toys Transporter sedan 8 år tillbaka ungefär.

– Innan jag började köra varningsbil körde jag taxi för Toy sedan tidigt på 90-talet. 

Hur hamnade du på vägarna?

– Allt började med att jag var trött på jobbet jag hade på den tiden. Så jag sa upp mig och gick till arbetsförmedlingen för att jag ville ta lastbilskort och då blev jag skickad till något som hette AMU då, och Lernia numera. Jag blev klar 1992 och körde lastbil efter det i några år.

– Då hade jag en kompis som körde taxi och sjukresor. Han sa att jag skulle börja köra taxi och det lät spännande så jag tog ett taxikörkort och hamnade sedan hos Toy på Taxi Mellanskåne. Detta var 1995 tror jag och där började taxikarriären men nu är det varningsbil som gäller.

Vad är tjusningen med att vara vägtransportledare och köra varningsbil?

Man kommer ut och får se hela Sverige och träffar mycket folk. Jag har alltid tyckt att lastbilar varit roligt och när man var ung så sa alla att man skulle köra lastbil, så enkelt var det.

Hur ser en riktigt bra arbetsdag ut? När det är som absolut bäst och allt bara klaffar.

– En riktigt bra arbetsdag… En dag där exakt allt bara klaffar sker ju väldigt sällan. Det är ofta små fördröjningar och annat som dyker upp. 

– En riktigt bra start på en arbetsdag är när man vaknar upp vid en rastplats vid en sjö, sätta på kaffet och sitta på kanten på bilen och bara dricka och lyssna på fåglarna. Just när man ställt sig vid någon rastplats på sommarhalvåret och fåglarna kvittrar, det är en skön stund på morgonen och en riktigt bra start på dagen. Sedan börja transporten vid 8-tiden, lite småstrul och förseningar livar upp det lite, det behöver inte vara något negativt utan man är liksom på tå hela tiden. 

– En körning som bara ligger 4 1/2 timme på E4 och ingenting händer, det är lite tråkigt. Tiden går väldigt långsamt då. 

Skulle du säga att många som jobbar med lastbilar och är i branschen delar den kärleken kring åkandet och livsstilen?

– Ja det tror jag faktiskt. 

Vad är det som är så speciellt med lastbilar och att vara på vägarna?

– Det är väldigt fascinerande av att se stora ekipage och lastbilar. Många av chaufförerna är ju otroligt duktiga så det är kul att se dem manövrera så stora grejer. Jag tror att många inom branschen delar fascinationen kring lastbilar. Jag vet inte riktigt varför, men när man har en transport som väger 170-180 ton och är 40-45 meter lång och man se chaufförerna köra den nästan lika enkelt som vi andra kör en personbil, det är mäktigt.

– Jag har alltid trivts med att vara på vägarna. Det är roligt att köra bil och detta är ju ett enkelt liv med ändå skönt att också kunna sova i bilen. Jag trivs väldigt bra!

Vilka är de tre roligaste resorna att köra som vägtransportledare?

  1. En resa till Norrland, helt klart. Att komma norr om polcirkeln vid Kiruna, Gällivare och där uppe. Norrland är fruktansvärt vackert, kanske inte vintertid, men sommartid är det ju helt otroligt fint. Man ser vidderna och ja det är ett enormt landskap där uppe.
  2. Norge. Inget roligt land att köra i, det är smalt, trångt och backigt. Men det är väldigt vackert när man följer fjordarna och bergen. Riktigt fint!
  3. Skulle nog säga runt sjöarna Vättern och Vänern. Där är det väldigt fint. Även mot Karlstad och Laxå och där uppe är det fint.

Vill du utbilda dig till vägtransportledare eller söka jobb hos oss? Håll koll på vår hemsida och ta en titt på våra kommande kursdatum: toystransporter.se/vtl-utbildning/ eller kontakta oss redan idag.

Läs våra tidigare artiklar: