Med regelbundenhet kommer vi på Toys Transporter att presentera det viktigaste vi har, nämligen vår personal. Vi har personal som dagligen utför så otroligt många olika men minst lika viktiga arbetsuppgifter för att företaget skall kunna serva våra kunder. Vissa har varit hos oss sedan flera år tillbaka, andra har nästan precis börjat sin resa hos oss. Nu är det dags att ni får träffa några av personerna ni möter ute på vägarna eller pratar med på kontoret.

Alla tidigare reportage hittar ni under denna sidan.

Förra veckan var det Emma, idag stiftar vi bekantskap med Lars-Åke.

Vem är du och vad gör du på Toys Transporter?

– Jag kör följebil/VTL, kör mest runt i Sverige, Norge, Danmark och där det behövs skulle man kunna säga. Jag är inne på mitt sjätte år hos Toys Transporter nu.

Lastbil blev en pojkdröm att få köra

Vad förde dig ut på vägarna?

Som uppväxt på en bondgård med maskiner och grejer så blev det ganska naturligt att lastbil blev en pojkdröm att få köra. Ungefär som att vissa drömmer om att bli brandman så var lastbilar det jag drömde om att få köra en dag. Jag hade lite olika jobb innan jag hamnade i åkeribranschen och innan jag började hos Toy körde jag mjölktransporter i 24 år för Skånemejerier.

Innan jobbet på Skånemejerier körde jag truck på Åkermans, jobbade på Hörby bruk, Skånes Djurpark osv.

Vad är den stora skillnaden mellan att köra mjölktransporter till det du gör idag? 

Mjölkkörningen var väldigt slitig och tog på kroppen. Köra följebil är ju inte hälften så slitigt. 

Här sköter jag mig själv mestadels. Det är himla trevligt att köra runt och träffa goa människor man kan slänga lite käft med.

Så mycket jag sett av vårt Sverige som jag sett här nu på de här 6 åren har jag inte sett på de andra 60 åren


När är en arbetsdag som bäst tycker du?

– Allting har sin tjusning. Jag skulle vilja säga att den bästa dagen är man fått uppleva mycket. Man kan uppleva mycket på olika sätt. Det kan vara att man träffar en gammal kund, en ny kund eller bara få vara själv en stund.

Vad är det som är så speciellt med att få köra runt på vägarna?

– Det är kul att komma ut och se sig omkring. Man kan följa utvecklingen och ser nya saker hela tiden. Att få komma ut på byggen eller hos kunder är kul.

Vilka resor och uppdrag är roligast att göra?

– Det är kul att köra långt, men också korta resor. Allt från att köra till Norrland till att flytta en husmodul i närheten är kul. 

– Man kan säga såhär, Norrland sommar och vinter, Skåne sommartid. Det är fint att köra. Hela Sverige har ju sin tjusning men Norrland och Skåne sommartid, och sedan måste jag säga Brösarp också – himla fint att köra där vid backarna.

– Så mycket jag sett av vårt Sverige som jag sett här nu på de här 6 åren har jag inte sett på de andra 60 åren.

Vill du utbilda dig till vägtransportledare eller söka jobb hos oss? Håll koll på vår hemsida och ta en titt på våra kommande kursdatum: toystransporter.se/vtl-utbildning/ eller kontakta oss redan idag.

Läs våra tidigare artiklar: