Med regelbundenhet kommer vi på Toys Transporter att presentera det viktigaste vi har, nämligen vår personal. Vi har personal som dagligen utför så otroligt många olika men minst lika viktiga arbetsuppgifter för att företaget skall kunna serva våra kunder. Vissa har varit hos oss sedan flera år tillbaka, andra har nästan precis börjat sin resa hos oss. Nu är det dags att ni får träffa några av personerna ni möter ute på vägarna eller pratar med på kontoret.

Alla tidigare reportage hittar ni under denna sidan.

Idag träffar vi Mario, tysken som flyttade till Sverige 2018.

Vem är du och vad gör du på Toys Transporter?

Jag är Mario, kör varningsbil och vägtransportledare. Nu kommer alla som känner mig, inte känner mig eller vill lära känna mig få veta mer om mig. Jag är från Tyskland och jag flyttade från Mecklenburg-Vorpommern-Hansestaden Greifswald och har bott i Höör sedan 2018. Wow vad tiden går fort!

Vad gjorde du innan du kom till Toys Transporter?

Innan jag kom till Sverige körde jag lastbil genom Europa i 24 år, varav 18 år i Skandinavien. DK-SE-NO-FI, oavsett var. Ofta specialtransporter med breda och tunga laster, men även småsaker ibland.

Du körde först varningsbil men nu är du vägtransportledare, vad är de stora skillnaderna på de olika arbetsområdena tycker du?

Ja, jag körde Varningsbil i 3 år och då sa Toy: ”Mario, vill du utbilda dig till Vägtransportledare? Jag sa ja, ”men jag ska vara ärlig, jag har mycket respekt för det”.  Jag utbildade mig och jag är stolt över det. Som Toy, min kära chef säger, ”Mario, jag tror att du är den första tyske vägtransportledaren i Sverige”. 

”Mario, jag tror att du är den första tyske vägtransportledaren i Sverige”

Att köra varningsbil var förstås en lärofas i början för att lära sig allt, men den erfarenheten jag har från att köra lastbil kände jag att jag hade nytta av. Att köra VTL är ett stort ansvar. För dig själv, för transporten och för allt som händer omkring dig, för andra människor som också kör vidare vägarna och vet ofta faktiskt inte vilka vi är och vad vi är där för. 

Hur säger man, ingenting fungerar utan en plan, men vi vet vad som är viktigt och det är mycket mer som ligger i det.

Vilka stora fördelar ser du med att du pratar flera språk?

Fördelarna med att prata flera språk är förstås många. För mig och mina kollegor från Toys när vi är ute och kör tillsammans finns det många fördelar, och naturligtvis även för Toys Transporter som visar tecken på flexibilitet och professionalism gentemot kunder. Kommunikation med förare som kommer från utlandet, till exempel Tyskland, vi talar samma språk och förarna är glada över det och trivs med oss. En nöjd förare presterar 100%!

En del vi möter ute på vägarna pratar inte svenska, och ofta ingen engelska, vilket gör att jag ofta är översättare för hela teamet. Efter en lyckad resa är det en skön känsla att få beröm från chauffören: ”Tack, ni har varit väldigt professionella!”

Vad hade du jobbat med om du inte jobbat med det du gör idag?

Jag är egentligen utbildad murare, 3 års yrkesutbildning med examen. Jag jobbade som murare i 6 år. Betong är min favorit, men om jag inte jobbade på Toys skulle jag köra lastbil igen.

Vad gör du när du inte jobbar?

Jag har en underbar familj. Min blivande fru Sandra, min son Ragnar, han fyllde 4 år i februari. Vårt hus, vår trädgård och det finns alltid mycket att göra. Jag tycker om att umgås med min familj och vänner när jag är hemma. 

Jag är lite intresserad av tysk-svensk historia. Visste ni att min hemstad Greifswald har det första Svenska universitetet? Det grundades 1456 och vi var även svenskar 1648-1815.

Vill du utbilda dig till vägtransportledare eller söka jobb hos oss? Håll koll på vår hemsida och ta en titt på våra kommande kursdatum: toystransporter.se/vtl-utbildning/ eller kontakta oss redan idag.

Läs våra tidigare artiklar: